Σάρλοτ & Robbie

Αθήνα, Αττική

Μόνο εσύ κι εγώ κάτω από το γαλάζιο ουρανό!

Είμαστε ακριβώς στα μέσα του καλοκαιριού και ο αττικός ουρανός έχει φορέσει για ακόμη μια φορά τα καλά του. Ο ήλιος έχει κάνει την εμφάνιση του πίσω από τον Υμηττό και σιγά σιγά αποκαλύπτει και τις πιο μικρές λεπτομέρειες της αγαπημένης μου πόλης που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα διαφορετικό γάμο. Έναν καθολικό γάμο ανάμεσα στην Σάρλοτ από τη Μ. Βρετανία και τον Ρόμπερτ από την Ιρλανδία, που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να αναλάβω την κινηματογράφηση τους στην Αθήνα, την πόλη που επέλεξαν για να ανταλλάξουν τους δικούς τους όρκους πίστης. Επιλογή καθόλου τυχαία αφού η Σάρλοτ έχει ζήσει στην Αθήνα με την οικογένειά της μερικά χρόνια πριν, αλλά κυρίως γιατί το ζευγάρι έχει περάσει αρκετές από τις διακοπές του στην Ελλάδα και αγαπάει τη χώρα μας και τους ανθρώπους της.

Από την αθηναϊκή «Ριβιέρα» στη Βουλιαγμένη έως τα σκαλιά της εκκλησίας στην οδό Πανεπιστημίου και την εντυπωσιακή είσοδο με την Rolls Royce στο κτήμα 48 στην Ανάβυσσο, αυτός ο γάμος είχε όλα όσα περίμενα να δω: μεγαλοπρέπεια αλλά και κομψότητα, φαντασία και στυλ, παράδοση αλλά και μοντέρνα στοιχεία, φοβερή οργάνωση αλλά και αυθορμητισμό.

Σπάνια έχω την ευκαιρία να κινηματογραφήσω έναν καθολικό γάμο και μάλιστα στην καθολική μητρόπολη της Αθήνας, τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό του Αγ. Διονύσιου Αεροπαγίτη. Σε αυτό το επιβλητικό κτήριο του 1865, μια νεοαναγενησιακή βασιλική της εποχής του Όθωνα, στράφηκαν τα βλέμματα όλων μας εκείνη τη λαμπερή ημέρα. Ακολουθώντας τις παραδόσεις, οι παράνυμφες ντυμένες στα ροζ εμφανίστηκαν από τις πλαϊνές πόρτες ενόσω ακουγόταν το «Άβε Μαρία» ανοίγοντας το δρόμο για τη νύφη, που συνοδευόμενη από τον πατέρα της, παραδόθηκε στον γαμπρό μπροστά από την Αγία Τράπεζα και παρουσία του ιερέα. Ακολούθησαν μια σειρά από προσευχές, ύμνοι, τραγούδια, αναγνώσεις, ανταλλαγή όρκων, χειραψίες και τέλος η Θεία Κοινωνία.

Με την αυστηρότητα της τελετής να ξεθυμαίνει καθώς το ζευγάρι και οι καλεσμένοι μεταφέρθηκαν στο υπέροχο παραθαλάσσιο κτήμα 48 στην Ανάβυσσο, τα χαμόγελα και τα πειράγματα να μπαίνουν στο κάδρο, τη μουσική να παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο και τα πυροτεχνήματα να ξαφνιάζουν όλους μας, η μέρα κύλησε σαν νερό, έδωσε τη σκυτάλη στο βραδινό ξεφάντωμα καταλήγοντας τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν αποκαμωμένοι μα και ικανοποιημένοι με τις υπέροχες στιγμές που ζήσαμε, πήγαμε για ύπνο. Ό,τι καταφέραμε να αποτυπώσουμε σε φιλμ, μπορείτε να το απολαύσετε εδώ.

Σάρλοτ και Ρόμπερτ, να ζήσετε!

Thumbnail photo by Thanos Asfis

Screenshots